פעם והיום
עולם העבודה החדש שונה כמעט לחלוטין מעולם העבודה הישן. בעבר, הסיבה העיקרית ליציאה לעבודה היתה הצורך בפרנסה ולכן, כל מה שעובד שאף אליו היה תחושת יציבות וקביעות במקום עבודה אחד. מגיל צעיר מאוד אנשים למדו מקצוע (שלעיתים קרובות מאוד היה המקצוע המשפחתי) וחיפשו את העבודה הקרובה אליהם פיזית, ממנה יוכלו להשתכר לכל אורך חייהם ולשוב לעת ערב עם פת יומם וצרכיהם הבסיסיים.
כיום, המניעים ליציאה לעבודה מגוונים ורחבים יותר מלבד הצורך בהכנסה. חשוב להבין את המניעים הללו בבואנו לבחור את מסלול הקריירה והפרנסה שלנו על מנת שנצליח, נתמיד ונתקדם בעבודה שאנו אוהבים ומרוצים ממנה.
כיום, חלק מהשיקולים והמניעים ביציאה לעולם העבודה הם קידום אישי ומקצועי, מימוש עצמי וביטוי יכולות אישיות וכן התאמת העבודה לאורח החיים ולמטרות האישיות השונות.
למה צריך מוטיבציה בעבודה? העיקר המשכורת!
ניתן לחלק את הסיבות להנעה בעולם העבודה לשתיים: מוטיבציה פנימית ומוטיבציה חיצונית. מוטיבציות חיצוניות במקום עבודה מוגדרות כרצון להשיג רווח חיצוני כדוגמת כסף, יוקרה, סטטוס ותנאים. לעומתן, מוטיבציות פנימיות הן הרצון לקבלת ערך מסוים מהעבודה עצמה כמו אתגר, עניין וגיוון. הגברת המוטיבציות הפנימיות והחיצוניות במקומות העבודה מסייעת לסיפוק צרכיהם של העובדים, להקטנת התחלופה בארגון ולהגברת התפוקה.
ברוב המחקרים נראה שקיים קשר חזק יותר בין מוטיבציה פנימית לבין מחויבות ארוכת טווח לביצוע מטרות, מאשר מוטיבציה חיצונית. עובדים בעלי מוטיבציה פנימית עובדים על מנת להשיג חוויות חיוביות ומשקיעים מאמצים מפני שהם נהנים ממה שהם עושים. לעומת זאת, אנשים המונעים ממוטיבציה חיצונית מעוניינים להשיג תוצאה מסוימת ועבורם העבודה משמשת כאמצעי להשגתה בלבד.
כלומר, מוטיבציה חיצונית היא חשובה אך היא ממש לא הכל. לעיתים אנו נוטים לייחס חשיבות גבוהה מדי למאפיינים החיצוניים ומצפים שעבודה עם שכר גבוה תמלא את כל צרכנו. חשוב להקדיש מחשבה לחיבור הפנימי למקום עבודה מסוים או למקצוע ספציפי. לעיתים לוקח זמן לדייק את החיבור, אך זהו צעד משמעותי בדרך לעבודה מספקת.
וזה בדיוק מה שעושה הייעוץ התעסוקתי.
ההחלטה התעסוקתית, שבימינו הפכה למורכבת יותר בגלל סל השיקולים הרחב שלה, מובילה אנשים רבים לתהליכים שונים של ייעוץ תעסוקתי, מתוך רצון מובן למצוא את מסלול העבודה המיטבי עבורם, בו יוכלו להביא לידי ביטוי את יכולותיהם האישיות ותחומי העניין שלהם ללא התנגשות עם מצבם האישי והמשפחתי. ייעוץ מקצועי מעלה מעל פני השטח את המניעים הגלויים והנסתרים ולסייע בסלילת מסלול תעסוקתי מדויק לכל אחד ואחת על פי הפרמטרים האישיים שלו. בחירת מסלול בדרך זו מאפשרת תחושת מימוש עצמי, סיפוק והצלחה בעבודה לאורך זמן.
רגע, יש עוד הבדל בין פעם להיום.
עולם העבודה של ימינו מכונה עולם של VUCA – מונח המתאר תנודתיות, אי ודאות, מורכבות ועמימות. לעומת עולם העבודה המסורתי בו התפקידים וזמני העבודה היו מוגדרים ומסלולי התעסוקה היו ליניאריים, עולם העבודה הנוכחי שונה בתכלית. הוא מאופיין בשינויים רבים ובהתקדמות טכנולוגית מהירה, בתפקידים חדשים שנוצרים ואחרים שנעלמים, בארגונים שמשנים את אופי העבודה ובזמני עבודה ומרכיבי תפקיד פחות מוגדרים.
המציאות הדינמית והמשתנה דורשת מאתנו להיות גמישים, להסתגל לשינויים ולנווט את דרכנו המקצועית: לעיתים לשנות, לעיתים "לעדכן גרסה" ולעיתים לצאת מאזור הנוחות ולקפוץ למים לא מוכרים.
גם כאן, ייעוץ תעסוקתי יכול לסייע לנו לתכנן את המסלול התעסוקתי שלנו באופן מודע, מבוסס ומדויק, בהתאם למי שאנחנו ולאתגרים שבעולם העבודה הנוכחי.