מעניקה ללווה ודאות מוחלטת. מראש ידועים לוח הסילוקין המלא, גובה ההחזר החודשי והעלות הכוללת של ההלוואה, וכל אלה נשארים קבועים לאורך כל התקופה. הריבית אינה משתנה כלל, ללא תלות בשינויים בשוק. בנוסף, קרן ההלוואה אינה צמודה למדד המחירים לצרכן, ולכן גובה הקרן נשאר יציב ואינו עולה מעבר לסכום המקורי.
היתרון המרכזי של מסלול זה הוא חוסר ההפתעות: ההחזר החודשי נשאר קבוע וידוע. מצד שני, למסלול זה יש חסרונות – אין בו גמישות, כך שהלווה אינו יכול ליהנות מירידות ריבית עתידיות. בנוסף, כל שינוי או סילוק מוקדם של ההלוואה עלול להיות כרוך בעמלת פירעון מוקדם (עמלת היוון).
מכיוון שהמסלול מציע רמת ביטחון גבוהה, הוא לרוב מתאפיין בריבית גבוהה יותר, שכן “ביטחון עולה כסף”. לפי הרגולציה, לפחות שליש מסכום המשכנתא חייב להיות בריבית קבועה, והקל”צ הוא אחד מהאפשרויות למלא דרישה זו.
בריבית קבועה צמודה למדד, הריבית נשארת קבועה לאורך כל תקופת ההלוואה, אך קרן ההלוואה צמודה למדד המחירים לצרכן. המשמעות היא שיתרת החוב משתנה בהתאם לשינויים במדד: כאשר המדד עולה, יתרת החוב גדלה, וכשהמדד יורד, יתרת החוב קטנה.
ההחזר החודשי משתנה בהתאם לשינוי במדד, אך השינוי נובע מהתאמות בקרן ההלוואה ולא מהריבית, שכן הריבית נשארת קבועה. כל עדכון במדד גורם לחישוב מחדש של לוח הסילוקין, מה שיכול לגרום למצב שבו יתרת החוב לבנק גבוהה יותר מסכום ההלוואה המקורי.
היתרון המרכזי של מסלול זה הוא ריבית נמוכה יותר בהשוואה למסלול שאינו צמוד, מה שמוביל להחזר חודשי ראשוני נמוך יותר. עם זאת, חשוב לזכור כי לאורך זמן, לרוב תהיה עלייה בהחזר החודשי בשל הצמדה למדד המחירים לצרכן, דבר שיש לקחת בחשבון לשם שמירה על יציבות פיננסית.
בנוסף, מאחר שמדובר בריבית קבועה, פירעון מוקדם או מחזור ההלוואה עשויים להיות כרוכים בתשלום עמלת היוון.
ריבית משתנה צמודת מדד- היא מסלול שבו הריבית על קרן ההלוואה משתנה בנקודות זמן קבועות מראש, בהתאם לתחנות עדכון שנקבעו בהסכם. תחנות העדכון הללו, שנבחרות על ידי הבנק, מתרחשות בדרך כלל בכל 1-5 שנים. הקרן במסלול זה צמודה למדד המחירים לצרכן, מה שמבטיח התאמה לרמת המחירים בזמן העדכון ומגן על הבנק מפני שחיקה בערך האשראי.
הריבית במסלול זה מבוססת על עוגן ריבית שנבחר מראש, המהווה את הבסיס לחישוב ההחזרים החודשיים בכל תחנת עדכון, בתוספת ההצמדה למדד. עוגן הריבית יכול להיות ממוצע ריביות המשכנתאות, ריבית גיוס האשראי של הבנקים, ריבית הליבור, ריבית שימושים, או סוגי עוגנים נוספים, בתוספת מרווח קבוע.
בכל נקודת עדכון (לדוגמא, כל שלוש שנים), מחושב מחדש ערך עוגן הריבית, ונקבעים בהתאם ההחזרים החודשיים. בנוסף, בנקודת השינוי ניתן לפרוע את המסלול ללא עמלת פרעון מוקדם. מסלול זה עשוי להיות אטרקטיבי בתקופות שבהן הריבית גבוהה וצפויה לרדת.
ריבית משתנה לא צמודה היא מסלול שבו הקרן אינה מושפעת ממדד המחירים לצרכן, ולכן אינה משתנה בהתאם לשינויים במדד. הריבית במסלול זה מתעדכנת בנקודות זמן שנקבעו מראש, ובאותו מועד עשוי לחול שינוי בשיעור הריבית. אחד היתרונות המשמעותיים של מסלול זה הtא האפשרות לפרוע אותו ללא תשלום עמלות פירעון מוקדם גבוהות, כולל פטור מעמלת היוון.
ריבית פריים היא ריבית משתנה שאינה צמודה למדד המחירים לצרכן. היא מבוססת על ריבית בנק ישראל, כך שכל שינוי בריבית זו מוביל לשינוי זהה בריבית הפריים. הריבית מורכבת משיעור ריבית בנק ישראל בתוספת רווח קבוע של 1.5% לטובת הבנק.
ריבית הפריים עשויה להשתנות עד שמונה פעמים בשנה (אחת ל-45 יום), בהתאם להחלטות בנק ישראל בנוגע לריבית במשק. יתרונה המרכזי בהלוואות משכנתא הוא בכך ששיעור הריבית אינו תלוי בתקופת ההלוואה, מה שמאפשר פריסה ארוכה של המסלול מבלי לשנות את הריבית הנקובה. כמו כן, ניתן להרוויח מירידות בריבית במקרים שבהם בנק ישראל מפחית את הריבית.
עם זאת, חסרונה הבולט הוא התנודתיות הגבוהה והסיכון להעלאות חדות בריבית. לפי התקנות, ניתן לשלב מסלול פריים עד לשיעור של 2/3 מהמשכנתא, אך יש לשקול היטב את הסיכונים וההשלכות.
בהלוואות לדיור, לרוב יינתן מרווח שלילי על ריבית הפריים, כלומר, הנחה מהריבית. לעומת זאת, בהלוואות משכנתא לכל מטרה, תתווסף תוספת לריבית הפריים (מרווח חיובי).
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים